Equipatge en moto: La bossa sobre dipòsit

Quan fem una sortida en moto, ja sigui per esmorzar, passar un cap de setmana fóra o fent un viatge de diversos dies, sempre necessitem portar equipatge. Cóm organitzar-lo depèn en gran mesura del viatge que fem. No és el mateix viatgar sol o en parella, a hotels o càmpings, un cap de setmana o uns quants dies. De tota manera hi ha un accessori que veurem que ens pot ser molt útil en totes aquestes circumstàncies: la bossa sobre dipòsit.

Per què una bossa sobre dipòsit?

En una sortida en moto sempre necessitarem dur alguna cosa. Com a mínim la documentació, diners, claus i telèfon. Encara que es pugui portar a sobre repartit a les butxaques, ja podem veure la comoditat de poder tenir tot això en una única bossa que podem anomenar de mà. En aquest cas una petita bossa sobre dipòsit ens permet tenir-ho tot guardat i molt accessible en cas d’haver de consultar unes indicacions o treure la targeta per pagar un peatge o la benzina.

I que passa si estem fent una ruta més llarga? Depenent de l’equipatge que haguem de portar una sobre dipòsit pot complementar la capacitat de càrrega d’altres sistemes d’equipatge (maletes laterals o un bagul top-case) o substituir-la evitant així que carreguem amb una motxilla a l’esquena. Pensem que tenim opcions que superen els 30 litres de capacitat.

En particular em vaig convèncer de la seva utilitat mentre feia un viatge d’una setmana en moto. Tenia les 3 maletes, a les dues laterals m’hi cabia l’equipatge i les treia per endur-me-les a l’hotel. El bagul posterior el feia servir únicament per posar la bossa de mà amb les coses que volia tenir sempre amb mi. Era sincerament ferragós cada cop que m’aturava haver d’obrir la maleta per agafar la bossa, i tornar-la a posar abans de reprendre la marxa. Això passava cada cop que m’aturava a fer benzina, un cafè, etcètera.

Des de llavors faig servir una bossa sobre dipòsit que em permet tenir tot això sempre a mà. Això també em permet d’estalviar-li a la moto la maleta posterior.

Tot i que hi ha més fabricants, en aquest article ens centrarem en els més importants:

  • Givi, empresa amb seu a Itàlia, fundada el 1978. Fabricants d’equipatges i recentement cascs.
  • Shad, tot i que la marca es crea el 1992, aquesta empresa catalana va ser fundada el 1973 especialitzant-se en la fabricació de seients i equipatges per als fabricants de motocicletes. Amb la creació d’aquesta marca s’obriren pas a la venda al públic.

Tipus de bossa sobre dipòsit

Les bosses sobre dipòsit es podrien dividir en 3 categories, segons el tipus de subjecció que ténen.

Bosses amb fixació tradicional.

Si parlem de subjecció magnètica, la mateixa bossa té unes “ales” en les quals hi ha uns potents imants que la mantenen unida al dipòsit.  El seu principal avantatge és la comoditat del seu ús i que no requereixen de cap element de fixació a la moto. La configuració magnètica és vàlida tant per bosses petites com per equipatges. Per altra banda correm el risc de malmetre elements com targetes de crèdit amb els imants.

Lògicament, en dipòsits no metàl·lics requereixen d’unes corretges per subjectar-se fent-les equivalents a les de subjecció per corretges, que comentaqrem a continuació.

En canvi, amb una subjecció per corretges es fixa a la moto un suport al qual s’agafarà la bossa. Aquest sistema requereix d’un cert temps per posar el suport i ajustar les diferents corretges, deixant la fixació a la vista. Per facilitar el posar i treure la bossa se solen fer servir fixacions universals que queden agafades a la moto. És una solució pràctica per viatges en els que requerim de capacitat extra d’eqipatges, però no és habitual que es deixi aquesta espera a la moto de forma permanent. És per aquest motiu que aquest sistema no es faci servir normalment per bosses de mà.

Principals opcions comercials

  • Givi ofereix els següents models amb subjecció magnètica: CRM103, EA102B, EA103B, EA106B. Per altra banda té per fixació per corretja els models GRT715 i GRT716.Per acabar ofereix la fixació universal per poder fixar les bosses magnètiques a dipòsits no metàl·lics.
  • Shad fa les bosses amb la base universal per corretja incorporada. En aquest cas hi trobem les bosses E04, E22, SL20F, SL23B, SL35B, i el model SR18 d’estètica retro, així com un conjunt d’imants que les converteixen en magnètiques. Per altra banda també te el model SL12M que sí és magnètic, però que se li pot incorporar la fixació universal en cas de no tenir dipòsit metàl·lic.
  • Bossa sobre dipòsit SHAD SL12. S'observen els imants a les cantonades, que poden ser substituïts per una fixació universal per corretges
  • Bossa sobre dipòsit SHAD SH 35, de capacitat ampliable. s'observen les esperes per la fixació universal o ens imants
  • Fixació universal SHAD per la bossa SR18
  • Bossa sobre dipòsit SHAD SR18, amb una estètica retro diferent a l'habitual
  • Sobre sobre dipòsit SHAD SR18 instal·lada a través de la fixació unifersal

Bosses amb fixació ràpida

Aquest és el sistema més popular actualment. És discet, ràpid i efectiu. Al nostre parer la millor opció a l’hora de compar una bossa sobre dipòsit.

Es tracta d’un sistema en el qual es deixa a la moto una discreta espera (normalment a la tapa del dipòsit de combustible) a la qual es fixarà la maleta. El principal avantatge és la seva immediatesa a la hora de fixar i treure la bossa sobre dipòsit. S’eviten els perills que comporten els imants i son compatibles pràcticament amb qualsevol moto.

Aquests sistemes permeten que es puguin fer servir tant bosses petites com grans. D’aquesta manera podem aprofitar el mateix sistema per portar una bossa de mà en sortides curtes o una bossa més gran per dur equipatge.

A diferència dels casos anteriors, cada fabricant té el seu propi sistema, de manera que només podrem fer-ne servir un.

Per als que volen tenir accessoris oficials a la moto i lluir-ne el nom i el logo, tant Suzuki con Yamaha fan servir el sistema EVO de SW Motech. No és el sistema més habitual, però ofereix una fixació discreta i té bosses amb capacitats des dels 2’5 als 22 litres.

Principals opcions comercials

  • El sistema Tanklock de Givi és probablement el que té més acceptació. La fixació és un disc que assegura una bona subjecció de la bossa i ofereix capacitats entre els 4 i els 26 litres. Existeixen 2 models en què la bossa pot quedar fixada al suport i assegurada amb una clau.
  • Shad ofereix el sistema Pin System, el més discret de tots, que té 3 opcions de bosses per fixar-hi, els models E04P, E10P, i E16P. A diferència del fabricant anterior, aquestes bosses requereixen un muntatge que ens permet ajustar-les a la posició exacta en que volem que quedi a la moto, per adaptar-se millor a cada cas.
  • Sistema d'ancoratge d'una bossa sobre dipòsit SHAD Pin System
  • Bossa SHAD Pin System instal·lada
  • El Pin System de SHAD permet diferents posicions de l'ancoratge per ajustar-se millor a la moto
  • Bossa sobre dipòsit SHAD E04P amb Pin System
  • Bossa sobre dipòsit SHAD E16P amb Pin System
  • Detall de les posicions de col·locació de l'ancoratge a les bosses Pin System
  • Bossa sobre dipòsit SHAD E16P amb Pin System, amb capacitat de capacitat ampliada

Nota: Totes les imatges que il·lustren aquest article són propietat de NAD SL (SHAD) i s’usen amb autorització del propietari

Related posts

Leave a Comment